Karanfil Ağacı (Flos caryophylli)
Bitkiler, çiçekler ve otlar binlerce yıldır tıbbi maksatlı etkili sonuçlar için kullanılmıştır. Yapraklardan köklere kadar olan çiçekler, ağrı, şişme ve enfeksiyondan kurtulma sağlayabilecek çeşitli bileşenler sunmaktadır. Karanfiller gibi bazı çiçek ve ağaçlar uyarıcı olarak hareket etmekten anti-spazmodikliğe kadar çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Bende bu yazımda karanfil ağacı nedir, faydaları nelerdir, nerede yetişir, etkileri nelerdir, neden kullanılır, yan etkisi var mıdır, karanfil ağacı nerede yetişir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Karanfil Ağacı Özellikleri
Karanfil (Flos caryophylli); Mersingiller familyasındandır.Yağmurlu sıcak ayların hakim olduğu bir iklimde yetiştiğinden sürekli yeşildir. İlk olarak Moluk adalarında bulunmuştur. Anavatanı Endonezya olup, tüm dünya mutfaklarında baharat olarak kullanılır. Adı Fransızca clou (tırnak)’dan gelir; çünkü tomurcuklar belli belirsiz küçük düzensiz tırnak biçimini andırılar. Karanfiller, öncelikle Zengibar, Endonezya ve Madagaskar’da hasat edilir. Aynı zamanda Hindistan ve Sri Lanka’da yetiştirilir.
Karanfil ağacının boyu 10-20 m'ye kadar uzamaktadır. Yaprakları eliptik veya geniş mızrak biçiminde, kenarları düz, derimsi, karşılıklı olarak dizilmiş olup 2-3 cm uzunluğunda bir sapı bulunmaktadır. Çiçekleri sap ucunda demet biçimindedir. Çan şeklindeki pembe renkli çiçeklerinin tomurcukları kurutulduğunda kırmızımsı kahverengine dönmektedir. Hoş kokulu olan bu tomurcuklara kısaca “karanfil” adı verilir. Kısmen gölgeli, soğuk ve rüzgâra karşı korunmalı yerleri seven karanfil ağacı, suyu iyi akıntılı ve asitli toprakları yeğler.
Tohumuyla ya da gövde parçası ile çoğaltılır. Karanfil tomurcuklarında ogenol (ojenol) adında ki hidrokarbon, şahsilik asit ve karyofillin barındıran bir uçucu yağ (esans) bulunmaktadır. Karanfil yağı adı verilen bu esans, diş hekimliğinde sıkça yararlanılan antiseptik ve ağrı kesici ilaçların yapımında kullanılmaktadır. Hindistan'da yemeklerde çokça kullanılmaktadır. Avrupa'da daha çok turşu ve reçellere çeşni katmak maksadıyla, bazen de tatlılarda kullanılmaktadır. Barındırdığı "Eugenol" maddesinin etkisi ile hafif ve orta şiddette diş ve diş eti ağrılarına karşı lokal uyuşturucu olarak kullanım alanı bulunmaktadır.
Karanfilin Faydaları
Karanfil taneleri çok yaygın şekilde kullanıldığı üzere ağız kokularını gidermektedir. Bilhassa soğan ve sarımsaklı yiyeceklerden sonra, sigara içtikten sonra bunların kokularını bastırmak amacıyla akla ilk gelen en pratik çözümlerden biri karanfil çiğnemektir. Karanfil çok kuvvetli bir antiseptiktir. Bundan kaynaklı vücudumuzda bulunan mikroplar ile savaşmaktadır ve antioksidan etkisi bulunmaktadır.
Karanfil çiçekleri balgam söktürücü ve öksürük kesici etkilere haizdir. Karanfil tanelerinin suyla kaynatılın içilmesi veya karanfil şansı acı ve yakıcı lezzeti ile iştah açar, hazmı kolaylaştırır. Bağırsak gazlarını azaltır. Karanfil ayrıca Keskin kokusu ve baharlı tadı ile uyarıcı bir maddedir. Afrodizyak etkisi bulunmaktadır. Kadın ve erkeklerde cinsel arzuyu arttıran karanfil, ayrıca kadınların hamile kalmasını kolaylaştırır ve doğuma yardım eder. Hafif kabız yapıcı hususiyete de sahiptir.
Karanfil Tohumu Çayı
Karanfil tohumu toplanıp kurutulduktan sonra suda kaynatılıp karanfil çayı elde edilir Karanfil çayı içeriğine tarçın da eklenirse boğaz ağrısı için güzel bir bitkisel çay hazırlanabilir.
Karanfil yağı romatizma ve nevralji ağrılarının hafifletilmesinde de yararlı olmaktadır. Bunun için karanfil yağı ağrılı bölgelere dıştan hafif hareketlerle ovuşturularak uygulanmaktadır. Karanfil yağı diş ağrılarını da kesmektedir.
Karanfilin Yan Etkileri Nelerdir
Alternatif tıp bağlamında pek çok faydası ile olan karanfilin yan etkilerinden söz etmek için yanlış kullanımdan bahsetmek gerekmektedir. Önemli hastalıkların tedavisi için tercih edilecekse mutlaka uzman önerisi ile kullanılması önerilir.
Karanfil tomurcuğunu işlenmemiş şekli ile kullanmanın herhangi bir sakıncası yoktur. Ancak yağının da yoğun bir şekilde tercih edilmesi nedeniyle, ağızdan direkt olarak alınması ya da alerjisi olan kişilerin yüksek dozda kullanması, karanfilin yan etkilerinin doğmasına neden olacaktır.
Yorumlar
Yorum Gönder