Gilaburu (Viburnum opulus)


Gilaburu çalı biçiminde bodur bir ağaç türüdür. Genel olarak İç Anadolu'da yetişmektedir. Kırmızı salkım biçiminde yuvarlak meyveleri bulunmaktadır. Bu bahsettiğim meyveler sonbahar zamanı toplanmaktadır. İlk toplandığı zaman acı bir tadı bulunmaktadır. Aynı zamanda gilaburunun su içinde salamura yapılmaktadır. Yaklaşık bir ay sonra bu acılığını kaybeder. Bu biçimde (5-15 derecede) tazeliğini 1 yıl süre ile koruyabilmektedir. Bende bu yazımda gilaburu faydaları nelerdir, zayıflatır mı, yararları nelerdir, nasıl kullanılır, böbrek taşına iyi gelir mi gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Gilaburu Bitkisinin Özellikleri




Gilaburu (Viburnum opulus), Adoxacea familyasında incelenen kırmızı renkli, nohut büyüklüğünde bir meyvesi olan ağaç türü. Bu bitki genel olarak Kayseri ve civarında yetişmektedir. Bol miktarda suyun içinde yetişebilir ve acımsı bir tadı bulunmaktadır.

Gilaburu, suyu sıkılarak tüketilir. Bol miktarda şeker karıştırarak tüketilen gilaburu suyunun böbrek taşı rahatsızlığına iyi geldiği söylenmektedir. Kayseri ve çevresinde çoğunlukla yetişen ve üzüm meyvesine benzeyen, 30-40 meyve tanesi bir salkım oluşturan gilaburu,

Kayseri ve çevresinde “gilaburu veya giraboğulu  adıyla biliniyor. İçeriğinde; reçine, vibirnum, valerianic vsit, organik asitler, tanin, salicosides, saponins etken maddeler bulunur.

Türkiye’de İç Anadolu'nun farklı bölgelerinde yetiştirilen "Gilaburu" meyvesi başta böbrek taşı, böbrek tembelliği, böbrek kistleri,  idrar yolu problemleri, prostat, hiper tansiyon ve kadın hastalıklarının tedavisi olmak üzere çeşitli hastalıklara karşı yüzyıllardır yöresel ve kültürel görenek olarak uygulanmakta ve başarılı sonuçlar alınır.

Gilaburu Meyvesinin Faydaları


Gilaburu suyunun içeriğinde var olan asitlerden kaynaklı antikanserojen ve antioksidan özelliğe sahiptir. İçeriğinde bulunan antioksidanlar, vücutta serbest radikalleri bağlayarak, sağlığa zararlı birçok olumsuz etkiyi durdurmakta. Bu özelliğinden kaynaklı gilaburu suyu, yaşlanmayı geciktirici, mutasyonu engelleyici, kanseri durdurucu ve kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir.

Gilaburu böbrek taşını, diğer usullerde (lazer vs.) olduğu gibi; fiziksel parçalanma yöntemi ile değil kimyasal çözünme ile yok ettiğinden dolayı ne taş çözünürken ne de idrar ile birlikte atılırken hasta ağrı sancı hissetmez.Taşın oluşum süreci tersine işleyerek, taş tamamen erir ve idrar ile birlikte kimyasal madde olarak atılır. İdrar zorluğu ve yanmalarına karşıda son derece etkili ve tedavi edicidir.

Tibbi olarak yürütülen çaçalışmalarda her tür sinirsel rahatsızlık ve halsizlik durumu efektif olmak üzere her tür kramp, spazm, nöber ve tetanozda ayrıca kalp rahatsızlığı çarpıntı ve romatizmaya karşı başarıyla kullanılmaktadır.

Gilaburu Meyvesi Şurubu


Ağacından sonbahar mevsiminde toplanan gilaburu meyvesi, su dolu bir kapta bir süre salamura yapılarak bekletildikten sonra suyu sıkılarak ya da taneleri yenilerek tüketilebilmektedir. Su içerisinden alınan Gilaburu bir süzgeç veya kevgir üzerinde ezilmektedir. Meyvenin ezilerek çıkartılan suyuna kendisi kadar normal içme suyu ilave edilir ve bu karışım sıkıldıktan sonra 24 saat içinde hasta tarafından içilmektedir.

Tadı hafif ekşi olan Gilaburunun mümkün olduğu kadar bu haliyle içilmesi tavsiye edilir. Buna rağmen hasta içmekte güçlük çekiyor ise mümkün olduğu kadar az olmak kaydı ile karışım şeker ile tatlandırılabilir.

Gilaburu Meyvesinin Olası Yan Etkileri


Gilaburu asitli bir yapıya sahip olduğundan kaynaklı gilaburu suyunu mide ve bağırsaklarında ülser problemi olan kişiler tüketmemelidir. Çoğu zaman bu yan etkileri çok da bilinmemektedir olsa da gilaburu tüketimi bulantı, kusma ve ishale yol açabilmektedir. Kaldı ki çeşitli alerjik yan etkilerin oluşumunu önlemek adına, herhangi bir yan etki ile karşılaşıldığında gilaburu tüketimi bırakılmalı ve bir doktora danışılması en doğru tercihtir. Bu tip önlemler alarak herhangi bir zarara maruz kalmadan, sağlıklı bir şekilde gilaburu tüketebilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Basur Otu (Rnunculus Ficaria)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)