Ebegümeci Otu (Malva Vulgaris)


Ebegümeci bitkisi kolay şekilde yol kenarlarında, tarlalarda, göl, su kenarlarında ve ormanlarda yetişen bir bitkidir. Nisan ve temmuz aylarında, genellikle parlak sarı, nadir şekilde beyaz renkli çiçeklerde açan bir ya da çok senelik otsu bitkilerdir. Bende bu yazımda ebegümeci nedir, ne işe yarar, faydaları nelerdir, nasıl tüketilir, nasıl kurutulur, ebegümeci çayı zayıflatır mı gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Ebegümeci Otunun Özellikleri




Ebegümeci (Malva Vulgaris), ülkemizde 8 türü yetişmektedir ve çok yıllık otsu bir bitkidir. Her türlü toprakta yol, tarla, orman, su kenarları ve güneşli yamaçlarda yetişmektedir. 1200 m yüksekliğe kadar ebegümeci yetişebilir.

Uzun iğ biçimli kökü toprağın derinliklerine sımsıkı yapışmış haldedir ve boyu 30 -100 cm arasında değişen bitkinin gövdesi çok dallı ve üstü tüylü bir yapıdadır. Aynı şekilde yeşil renkli yaprakları  ve yaprak saplarının her tarafı tüyle kaplıdır.

Çiçekler mor renkli olduğundan büyük ebegümeci de çiçeklerin korolla uzunluğu 14 -25 mm, küçük ebegümeci de ise en fazla 18 mm kadardır. Her iki tür de Anadolu da yaygın şekilde yetişmektedir. Yapraklar 3 - 7 lobludur. Büyük ebegümecinin lobları sivri, küçük ebegümeci otunun ise küttür.

Yaprak koltuklarından 3 - 6 adet çiçek çıkar. Mayıs - eylül arası açan çiçekler 5 çanak ve taç yapraklı yapıdadır. Taç yapraklar pembemsi - mor renkli ve koyu menekşe renkli çizgilidir. Tohum, ağzı kapaklı basık bir sahana benzetilen bir meyvenin içinde bulunmaktadır.

Çiçekleri, yaprakları ve sapları , Haziran'dan Eylül'e kadar toplanabilir. Kendi kendine yetişen ve mor renkte çiçekler açan bir bitki olan ebegümecinin yaprakları sebze olarak, çiçekleri de ilaç sanayisinde kullanılmaktadır.

Ebegümeci Otu Faydaları


Ebegümeci, gerçek bir protein ve C-vitamini deposudur. Kalsiyum ve fosfor bakımından bulunmaz bir tabii kaynaktır. Ağız ve diş temizliği için de ebegümeci gargarası bulunmaz bir nimettir.

İçeriğin var olan malvidin ve malvin maddeleri sağlıklı diş eti yapısı için ideal bir yardımcı olmakla beraber, plaque (plak) önleyici ve de ağızda var olan bakterilere karşı da güçlü bir pro-oxidant özelliktedir. Bu sayede haftada birkaç kez gerçekleştireceğiniz ağız gargarası, sizi faranjite, bademcik iltihablanmasına (tonsilit) ve sağlıksız diş etlerinin oluşumunun engellenmesine karşı koruyacaktır.

Göğsü yumuşatır ve öksürük problemini keser aynı zamanda ateş düşürücü etkiye sahiptir. Nezle ve bronşite de iyi gelmektedir. Burun kanamasını sorununu keser ve burun tıkanıklığı problemini giderir. Aynı zamanda nefes darlığına da iyi gelmektedir. Mide ağrısına ve bulantısına karşı da oldukça etkilidir.

Ebegümeci Neye İyi Gelir


Diş eti hastalıklarında da faydalıdır. Mide ve bağırsakların düzenli şekilde çalışmasına yardımcı olmaktadır ve kabızlığı giderici bir etkiye sahiptir. Ses kısıklığını, boğaz ve bademcik iltihaplarına iyi gelir. Aynı zamanda cilt sağlığına iyi gelir, yumuşatır ve nemlendirici özelliktedir. Gözaltı kırışıklıklarına ve şişliklerine de oldukça iyi gelmektedir.

 Ebegümeci Çayı


Bir tatlı kaşığı kurutulmuş ebegümeci, orta boy bir su bardağı dolusu soğuk suya katın, sabahları süzülür ya da acil anlarda aynı miktar bitki bir su bardağı sıcak suyla demlenir. Ebegümeci 10-15 dakika demlendikten sonra süzülebilir ve günde 3-4 bardak tüketilebilir.

Ebegümeci çayı, özellikle mukoza iltihaplarında, gastrit, mesane iltihabı, mide ve bağırsak mukoza iltihabında ve ağız boşluğu iltihabında olduğu kadar, mide ve bağırsak ülserinde de etkili şekilde kullanılabilir.

Tazesi sebze olarak da tüketilebilir ve kuru yaprakları ve çiçekleri de suda kaynatılarak ebegümeci çayı olarak ve ya lapa şekline getirilerek haricen kullanılabilir. Lapa haline getirilip çıbanların, yaraların ya da egzama olan bölgenin üzerine konursa faydası hissedilebilir.

Kaynatılıp demlendikten sonra ellere ve ayaklara banyo yaptırıldığı zaman yorgunluğu gidermektedir. Gözlere yapılan pansuman gözleri dinlendirir ve ince ciltlere de faydalıdır

Ebegümeci Kürü


Çay süzüldükten sonra artan posalar biraz suyun içinde ısıtılır, arpa unu ile lapa biçimine getirilir ve bir bezin üstüne yayılarak, sıcak sıcak uygulanır. Kompresin sıcaklığını yitirmemesi gerekir. Kompres süresi isteğe göre düzenlenebilmektedir.

Ebegümeci, kurutulduğu zaman özelliklerinin bir bölümünü yitireceğinden kaynaklı, elden geldiği kadar taze kullanılması gerekmektedir. Fakat kurutulmuş bitki yine de kullanılabilir.

Ebegümecinin Yan Etkileri


Kısırlık problemi yaşayan yani hamile kalmakta zorluk çeken kadınların ebegümeci bitkisinden uzak durmaları gerekmektedir. Hamile kadınlar da bu bitkiyi tüketmemeli ve doktor kontrolünde tüketmeleri gerekir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Basur Otu (Rnunculus Ficaria)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)