Kenger Otu (Gundelia tournefortii)


Kenger otu, papatyagiller familyasında incelenen 70-80 cm yüksekliğine kadar boylanır, tüylü bir yapıya sahiptir ve çok yıllık, sütlü, dikenli bir otsu bitkidir. Nisan-Mayıs yani ilkbahar aylarında çiçekleri açmaktadır. Çiçekleri de morumsu kırmızı renkte açmaktadır. Baş kısmı olgunlukta sarımsı yeşil bir renk almaktadır. Ülkemizde yetiştiği bölgeler ise Ortadoğu, Güneydoğu Anadolu, Ege ve Akdeniz Bölgesi’dir. Kenger, yüksek alanlarda, dağların sarp kayalık bölgelerinde kendiliğinden yetişen dikenli ve şifalı bir bitkidir.Kenger bitkisi aynı zamanda kurak iklimi sevmektedir. Bende genel olarak kenger otunun özelliklerinden bahsettim fakat kenger otu nedir, kenger bitkisi nasıldır, nasıl yetiştirilir, zararları nelerdir, nasıl kullanılır, faydaları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Kenger Otunun Özellikleri



Kenger (Gundelia tournefortii), papatyagiller (Asteraceae) familyasında incelenir ve ortalama 70 cm yüksekliğinde, tüylü çok yıllık, sütlü, dikenli bir otsu bitki türüdür. Gövdeleri basit ya da az dallı, kısa ve kalın yapılır. Yaprakları damarlı beyazımsı tüylü, gövdedekiler sapsız diyebiliriz. Çiçekleri küreye bir baş şeklindedir. Kenger otunun çiçekleri morumsu-kırmızı renklidir. Baş kısmı olgunlukta sarımsı-yeşil renk alır ve dikenler hariç 1 cm kadar uzunlukta olup serttir. Türkiye'de; Orta, Doğu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi, Ege Bölgesinde sıklıkla yabani olarak yetişmektedir. Halk tarafından kenger genelikle taze dallarının kabukları soyularak tüketilebilmektedir. Gövdenin kesilmesi ile çıkan sütten kenger sakızı hazırlanır. Akdeniz bölgesinde olgunlaşan başlar kavrulup öğütülerek kenger kahvesi yapılır.

Kenger Otunun Faydaları

Kenger otu kramp çözücüdür ve hazımsızlığı gidermektedir. Aynı zamanda sinirleri güçlendirici bir etkiye sahiptir. Migrene karşı faydalıdır. İyi bir kan temizleyicidir. Terletir ve vücuda rahatlık verir. Kenger sakızı çiğnenirse iştahı açar. Kenger sakızı kekik tadını anımsatır.İlk çiğnemeye başlanıldığında tadı hafif acı olur.Ancak çiğnemeye devam edildikçe bu acılık kaybolur. Kendine has karekteristik az kokuludur.Damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olur. Dişleri temizler ve diş etlerini kuvvetlendirir.

Antioksidan etkileri ile cilt ve prostat kanserine karşı koruyucudur. Karaciğer iltihabı dahil, aşırı alkol ve bazı ilaçların neden olduğu safra yolu iltihabı, siroz ve kronik karaciğer hastalılarında olumlu katkılar sağlar. Soğuk kış günlerinde ya da fazla rüzgarlı ve cereyanlı ortamlarda bulunan insanlarda sıkça rastlanılan bir durum olan yüz felcini önlemede oldukça yararlı. Bunun yanında kenger sakızı çiğnemek çene gevşemesini giderebilir, patlamış kula zarını düzeltebilir, safra kesesinde taş düşürmeye yardımcı olabilir, hazmı kolaylaştırabilir, şeker ve tansiyonu düşürmrebilir, kalp damarlarının gevşemesinde yardımcı olabilir.turkeyarena.com Oldukça sert ve tadı acı olan bu sakız şifa kaynağı olması bakımından oldukça rağbet görüyor.

Kenger Sakızı

Yaz mevsiminin sonuna doğru bitkinin toprak üstü bölümleri tam anlamıyla solduktan sonra kökün çevresi topraktan temizlenerek açığa çıkarılıp ve bir bıçakla çizilir. Çizikten akan süt koyulaşarak sakız kıvamına gelir. Toplanan sakızlar suda yıkanıp te­mizlendikten sonra yine su içinde saklanmalıdır. Kenger otunun köklerinden elde edilen Kenger sakızı da kullanılabilir. Bunun dışında Kenger otu, sebze olarak kullanılabileceği gibi meyveleri kavrulup toz haline getirilerek kahve olarak da kullanılabilir. Kenger otunun köklerinden elde edilen Kenger Sakızı kullanılır. Bunun dışında Kenger otu, sebze olarak kullanılabileceği gibi meyveleri kavrulup toz haline getirilerek kahve olarak da kullanılabilir.

Kenger Otunun Yan Etkileri

Yoğunlaştırılan özü aşırı dozda alınması karaciğer zehirlenmesine yol açabilmektedir. Bu durum, sakızdan öte, kenger otundan yapılan yemeklerden fazla tüketmekten kaynaklanabileceği düşünülür.
Kenger sakızı sert olduğundan kaynaklı dişlerde var olan dolgulara zarar verebilir ve zayıf dişleri kırabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Peygamber Çiçeği (Centaurea cyanus)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)

Taflan (Prunus Laurocerasus)